KELAS VOKAL ONLINE

Bila tengok rancangan realiti macam Af, Mentor dan sebagainya..perasan tak juri selalu cakap..”pitching kelaut”..tapi korang faham ke pitching kelaut tu macam mana?

1) Pitching!Pitching!Pitching!

Inilah penyakit utama dalam bidang nyanyian.Kalau Pitching Kelaut..memang sumbanglah nyanyian tu.Korang ada penyakit tu ke?Korang perasan tak samada nyanyian korang sharp atau flat?

2) Tempo

Korang nyanyi rushing ke dragging? Ke korang tak boleh bezakan? Pernah tengok cerita whiplash tak?Tak pernah mari kita layan dulu..

Jangan risau kitorang takda kejam macam tu..hehe..Kami mengajar dengan penuh kasih sayang.

Sebab kami betul-betul nak membantu penyanyi-penyanyi yang ada masalah tempo ni supaya dapat menyanyi ikut tempo. Biasanya kalau penyanyi ada penyakit Tempo ni, yang jadi mangsa ialah musician.Music baru sampai Seremban..Penyanyi dah sampai Melaka.Kan haru tu..

3) Pernafasan

Tahukah korang..pernafasan merupakan element penting untuk menjadikan nyanyian kita sedap dan merdu. Macam mana nak tarik nafas dengan betul masa menyanyi?

Kebanyakan penyanyi amatur tidak menarik nafas dengan betul masa menyanyi. Sebabtu banyak note tak boleh sustain sebab tak cukup nafas.

Ok ini adalah antara 3 punca utama nyanyian kita sumbang. Adakah anda bebas dari “penyakit” ini?

Kalau nak tau penyakit apa yang ada dalam nyanyian korang..marilah sertai Kelas Vokal Online.

1. Jimat Masa, Wang & Tenaga

Berdasarkan pengalaman saya, belajar secara online lebih menjimatkan masa, wang & tenaga.

#Tak perlu keluar duit minyak dan tol semata-mata nak pergi kelas vokal. Cume perlu pastikan line internet yang baik dan kawasan yang tidak bising.

#Tak perlu drive 20-30 Minit datang studio. Tak perlu nak menghadap jem, susah2 cari parking semua tu.

#Yang bawak anak, tak perlu habiskan masa menunggu sampai sejam setiap kelas.

2. Masa Flexible

#Masa boleh bincang dengan cikgu vokal nnti. Nak hari apa, nak pukul berapa.

#So boleh plan hari apa yang free tanpa menggangu waktu bekerja atau belajar.

3.Pembelajaran Lebih Tenang

#Pelajar boleh lebih fokus pada kelas. Tak perlu lagi risau balik lambat ke, rushing nak habis kelas sebab takut jem.

#Yang perempuan tak perlu risau takut kena ragut ke kalau balik malam-malam.

#Yang naik motor tak perlu risau hujan ke, roadblock ke, sebab roadtax tak hidup..:)

Teknik-teknik menyanyi yang betul seperti..

#Pernafasan
#Pitching
#Projection
#Tempo
#Vibrato
#Falsetto
#Chest Voice, Head Voice & Mixed Voice

Dan macam-macam lagi(boleh tanya je, apa yang nak tau..)


Lepas join kelas ni boleh nyanyi macam Faizal Tahir ke?

Kemampuan vokal seseorang tu berbeza-beza.Apa yang kami boleh tolong ialah mengenal masalah nyanyian anda dan memperbaiki masalah tersebut supaya nyanyian korang menjadi lebih baik.

Perkara pertama yang kami akan lakukan ialah menilai tahap nyanyian korang.Secara umumnya ada 3 Kategori penyanyi :

1) Kurang Bakat

-Penyanyi macam ni biasanya tak dapat tangkap nada.Jenis “tone deaf”. Orang nyanyi kat A..dia nyanyi kat G. Jadi kalau dia nyanyi akan jadi “off key”.Kalau penyanyi macam ni, kita akan ajar betul-betul dari basic.

2) Sederhana

-Kebanyakan orang boleh menyanyi secara sederhana. Selalu nyanyi kat smule, karaoke dan konsert di bilik air. Kadang-kadang orang dengar dia nyanyi sedap..tapi pergi pertandingan tak pernah menang,.Sebab apa? Sebab banyak fail dekat masalah teknikal.

3) Berbakat

-Berpotensi secara semula jadi. Tak pernah masuk kelas vokal. Tapi dia boleh nyanyi sedap. Dan dia boleh nyanyi lebih sedap kalau dia masuk kelas vokal. Biasanya ada note yang dia hit tu kurang tepat je. Contoh note tu kena hit A..dia hit A#(maksudnya tinggi sikit dari sepatutnya).Biasanya masalah macam ni tak ramai orang perasan. Tapi biasanya musician/soundengineer akan dapat detect masalah ni.Kalau penyanyi macam ni, memang boleh polish sampai dapat perfect pitch.

Kesimpulannya..Kalau pergi kelas ni..kita akan ajar bergantung tahap kemampuan masing-masing. Bergantung pada masalah yang ada pada nyanyian masing-masing.Dah tahu “penyakit” baru lah kita bagi “ubat”.Kalau kita dengar ada masalah tempo, kita akan fokus belajar tempo. Kalau masalah pitching(ni boleh dikatakan 90% ada masalah ni)..kita akan fokus ajar pitching.

Matlamat Kelas Vokal ini adalah untuk membantu anda menjadi penyanyi yang lebih baik.

Terima Kasih