PANDUAN DAFTAR AHLI MACP

RILHAM SHAH
KOMPOSER

Harini aku nak share cara-cara nak daftar sebagai Ahli MACP.

“Jap..MACP tu apa?”

MACP tu ialah Music Authors Copyright Protection(MACP). Satu organisasi yang menjaga hak cipta lagu dan lirik. Senang cerita, kalau korang dah ada lagu, bolehlah daftar sebagai Ahli MACP supaya korang boleh collect royalti kalau lagu tu meletop..

Kalau tak daftar, takut-takut ada orang curi melodi tu, lepastu dia ubah lirik sikit-sikit jadikan dia punya. Jadi, kalau korang dah daftar MACP, karya korang tu lebih selamat. Jadi kepada komposer dan penulis lirik di luar sana, marilah bersama-sama daftarkan karya anda di MACP untuk mengelakkan karya anda daripada di ciplak oleh manusia-manusia yang tidak bertanggungjawab.

Ok macammana nak daftar?

1. Yang pertama sekali, korang mestilah mempunyai 5 LAGU yang telah diterbitkan. Tapi tak semestinya dah proper recording. Cukup dengan iringan satu instrument macam gitar,piano dan sorang penyanyi. Lepastu upload di Youtube. Kalau dah cukup 5 dah boleh daftar.

2. Upload video cantik2 siket dan naikkan views siket supaya permohonan korang lebih mudah diluluskan.Sebab nanti kena print screen dan macp akan check link youtube yang korang bagi.

3. Ambil borang di MACP lepastu lengkapkan maklumat-maklumat yang di perlukan. Stanby dokumen-dokumen macam IC dan Surat Pengesahan Akaun Bank.Dia nak surat pengesahan dari bank yang mengesahkan korang la pemilik akaun tersebut.

4. Bila dah lepas isi detail peribadi dengan maklumat lagu, korang kena pergi Pesuruh Jaya Sumpah untuk dapatkan Cop Pengesahan. Tak silap dalam 4-5 ringgit je(ni harga 5-6 tahun lepas ya..😉

5. Bila dah lengkap, boleh hantar balik borang permohonan ke pejabat MACP. Pos pun boleh. Lepastu tunggu lah permohonan diluluskan. Masa untuk permohonan diluluskan bergantung.Sebab diorang biasanya kumpulkan semua permohonan. Kalau time saya dulu, lepas 3 bulan baru permohonan diluluskan.

Ok itu saja.Kalau nak lebih jelas, boleh terus pergi office dia kat sini..

Unit 8, Level U2, Block D4
D4-2-8,
Solaris Dutamas
No. 1, Jalan Dutamas 1,
50480 Kuala Lumpur.
No Tel MACP : 03 – 6207 8638

Website : macp.com.my

Terima Kasih

Semoga Bermanfaat dan Selamat Berkarya!